Artikelen over cultuur

Op meerdere punten in de wijk klonk er vandaag muziek op straat. Drie muzikanten van Hickory Hank speelden live Country en Americana.
Dat er in crisistijd talloze mooie initiatieven ontstaan, blijkt maar weer. Zo ging 22 maart het sociale koor De Stadscompagnie al zingwandelend door de straten van Sint Marten.
Elke donderdagavond kun je in de wijk meedoen met het Wijkatelier. Het is in het Inloophuis van 19.30 tot 21.00 uur en gratis en toegankelijk voor iedereen. Je kunt hier werken aan je eigen beelden en teksten of je doet mee aan de opdracht van de avond. Beeldend kunstenaars helpen je hierbij. De coördinatie van het wijkatelier is in handen van Berengaria Liedmeier.
Dirk Zeldenrust was afgelopen weekend twee keer in het nieuws. Zo is 29 november voor de tweede keer de Dirk Zeldenrustprijs uitgereikt tijdens een feestelijke middag in het stadhuis. Die prijs ging dit jaar naar Stichting RecaP, een onderneming die met gebruikt, massief hout nieuwe meubels maakt. Daarnaast is Zeldenrust genomineerd voor de titel Arnhemse Held van 2019.
Muziek bij de Buren Arnhem organiseert zondagmiddag 2 februari 2020 voor de zevende maal huiskamerconcerten bij inwoners van Arnhem. Tijdens dit festival krijg je de kans te genieten van opkomend en gearriveerd muzikaal talent. Voor de editie van 2020 zoekt de organisatie Arnhemmers die zich willen opgeven als huiskamer, muzikant of beide.
Als ik in mijn vorige woning op de Sint Antonielaan door een van de hoge ramen naar buiten keek, zag ik de straat vervormd door het vensterglas. Het glas was getrokken in een tijd dat er weinig grondstoffen beschikbaar waren en er tegelijk veel nieuwe ruiten nodig waren. Een stille getuige van de tijd dat eerdere bewoners het glas vervingen dat door het oorlogsgeweld tussen september 1944 en april 1945 was gesprongen. Dit venster met geschiedenis was voor mij een reden om nog even te wachten met dubbelglas.
Het Inloophuis aan de Van Slichtenhorststraat is als onderdeel van de R.K. Parochie Sint Eusebius een diaconaal centrum voor alle mensen in en rond de wijken Sint Marten, Spoorhoek en Klarendal die elkaar willen ontmoeten. Mensen kunnen meedoen aan activiteiten, zelf actief worden als vrijwilliger bij een van de projecten, of ook zelf initiatieven nemen voor een activiteit.
Bewoners verbeeldden met behulp van het Wijkatelier hun wijkverhaal en samen werd dat Het Grote Wijkboek. Het is gepresenteerd en gaat op tournee door de wijken Klarendal en Sint Marten!
Per 1 mei is er een bestuurswisseling geweest bij Stichting De Nieuwe Hommel. De Nieuwe Hommel is het Buurthuis van Sint Marten en Sonsbeekkwartier waar je tijdens het buurten natuurlijk een kopje koffie drinken. Maar er gebeurt meer op deze actieve plek. Zo kun je een zaal huren, meedoen aan activiteiten of zelfs zelf een activiteit organiseren!
Vanaf vrijdag 17 mei zijn tuin en kas in Stadstuin Kweekland weer open. Er is geen officiële seizoensopening, Kweekland kiest er dit jaar voor om rustig open te gaan.
Afgelopen maart werkten wijkbewoners aan het Grote Wijkboek. Op zondag 2 juni wordt Het Grote Wijkboek gepresenteerd in Villa Klarendal. Allen welkom!
Op 25 mei aanstaande vindt al voor de tiende keer de Ruilmarkt plaats. Van 10 tot 14 uur kunnen bezoekers ruilen in de Nieuwe Hommel, de Wiltstraat 6 te Arnhem (inbrengen spullen tot 13 uur).
Zaterdag 11 mei vindt op de zaterdag voor Moederdag traditioneel de Groenmarkt plaats op het Graaf Ottoplein. Tussen 10u en 14u is iedereen welkom om de bloemetjes buiten te zetten: een markt gevuld met tal van kramen, kleurrijke bloemen en vaste planten.
Dinsdag 2 april is het weer zover: de gezamenlijke maaltijd in het Inloophuis, met inspiratie uit Mexico! Als je mee wilt eten, graag uiterlijk zaterdag 30 maart opgeven.
Wijkatelier Sint Marten Klarendal is met een workshopreeks De Gevleugelde Vrienden bezig het Grote Klarendal – Sint Marten Wijkboek samen te stellen. De reeks is met deelnemers vanuit het Inloophuis en De Nieuwe Hommel nu op de helft.
Duidelijker kunnen de antwoorden niet zijn voor stichting De Nieuwe Hommel, die de afgelopen 2 weken online en offline een actie hebben gevoerd. Blij zijn wij, met alle leuke reacties, die wij hebben ontvangen. De ansichtkaarten actie heeft 100% JA! gestemd en op Facebook was het 88% JA! gestemd.
In de week van dinsdag 12 t/m zaterdag 16 maart viert de winkel van Terre des Hommes dat zij 6 jaar in Arnhem bestaat, waarvan 1 jaar aan de Hommelseweg. Tijdens deze feestweek zijn er acties in de winkel. U bent van harte welkom!
Op dinsdag 26 februari waren bewoners uitgenodigd in De Nieuwe Hommel door het Bewonersoverleg (BO) en Team Leefomgeving (TLO) van de gemeente Arnhem - 'Samen leven in Sint Marten en Sonsbeek: hoe zorgen we ervoor dat iedereen kan meepraten over zaken die in de wijk spelen en hoe organiseren we dat?' Hier is het verslag te lezen van deze avond.
In het Inloophuis Sint Marten aan de Van Slichtenhorststraat 34, vinden twee periodes per jaar avonden plaats waar bewoners kunst maken. Wijkatelier Donderdagavond: gratis beeldende les voor iedereen die wil. Je kan ook je eigen werk meenemen en daarmee aan de slag gaan.
Gevleugelde Vrienden Workshopreeks in Inloophuis Sint Marten, De Nieuwe Hommel, De Wasplaats en Villa Klarendal in MFC Klarendal: in de wijken Sint Marten en Klarendal wemelt het van de engelen, in soorten en maten. Zichtbaar, onzichtbaar, met vleugels en zonder. (En de duveltjes in de wijk zijn gewoon omgekeerde engeltjes… ;-) Het Wijkatelier nodigt alle engelen uit om mee te doen aan de Gevleugelde Vrienden Workshop reeks.