Artikelen over duurzaam

De Bewonerscommissie Jan Nuldenhofje/ Nijhoffstraat heeft de plantenbakken bij het Jan Nuldenhofje opnieuw gevuld. Dit is financieel mogelijk gemaakt door het Bewonersoverleg en Portaal. Door de diversiteit aan groen waaronder een Bolcatalpa, Ceanothus, tijm en bamboe heeft de openbare ruimte een vernieuwde, frisse uitstraling gekregen. 
De Groenmarkt en de Hommelsemarkt zijn vanwege de coronacrisis afgelast, maar menigeen zal toch graag biologische moestuinplanten en –kruiden in de tuin of op het balkon willen hebben. Daarom is het mogelijk om toch bij de Groenen Vos plantjes te kopen.
Afgelopen week hebben de boomspiegel-adoptanten die bij de groengroep bekend zijn een mailing toegestuurd gekregen. Daarbij gevoegd een bon om gratis plantjes te bestellen voor hun boomspiegel(s). Dit jaar op een geheel andere manier dan de afgelopen jaren, omdat het uitzoeken van de plantjes op de groenmarkt helaas niet mogelijk is.

Binnenkort worden de plantenbakken in het Jan Nuldenhofje aan de Nijhoffstraat van nieuwe planten voorzien. Deze openbare ruimte is eigendom van woningcorporatie Portaal.
Het wordt door bewoners uit de wijk tevens gebruikt als algemene doorgang.
De Groenmarkt op 9 mei gaat helaas niet door. De organisatoren en vrijwilligers van de plantjesmarkt betreuren dit. Deze jaarlijkse markt op het Graaf Ottoplein is inmiddels voor veel wijkbewoners een bekend en gewaardeerd fenomeen geworden op de zaterdag voor Moederdag.
Dirk Zeldenrust was afgelopen weekend twee keer in het nieuws. Zo is 29 november voor de tweede keer de Dirk Zeldenrustprijs uitgereikt tijdens een feestelijke middag in het stadhuis. Die prijs ging dit jaar naar Stichting RecaP, een onderneming die met gebruikt, massief hout nieuwe meubels maakt. Daarnaast is Zeldenrust genomineerd voor de titel Arnhemse Held van 2019.
Vrijdag 29 november vindt de uitreiking van de tweede Dirk Zeldenrust Duurzaamheidsprijs plaats. In volgorde van binnenkomst zijn hiervoor genomineerd: Stichting RecaP, De Blauwe Tomaat en Fashion Held in Common van ArtEZ. De feestelijke bijeenkomst begint om 16.00 uur in de Burgerzaal van het Arnhemse stadhuis. Iedereen is van harte welkom hierbij aanwezig te zijn.
Caroline Baarschers van team Leefomgeving en bestuursadviseur fysiek domein Peter Swart van de gemeente Arnhem organiseerden 23 september in de Nieuwe Hommel een informatieavond over laadvoorzieningen. Lees hier een samenvatting van deze avond.
Onze wijkgenoot Dirk Zeldenrust was een wereldverbeteraar bij uitstek. Logisch dat na zijn overlijden de Dirk Zeldenrust Duurzaamheidsprijs werd ingesteld. Vorig jaar werd hij voor het eerst uitgereikt, aan Judy Cerfontaine van kledingatelier DierbaarGoed. Dit jaar kunnen duurzame initiatieven uit Arnhem opnieuw een prijs van 5000 euro winnen. En natuurlijk: de postume zegen van Dirk! Wil je meedoen? Je kunt je tot en met 31 oktober inschrijven.
Arnhem maakt zich op voor een duurzame toekomst. Dat betekent o.a. meer elektrische auto's en dus meer laadpalen. De gemeente nodigt als eerste bewoners van Sint Marten/Sonsbeekkwartier uit om op 23 september naar een informatieavond te komen in De Nieuwe Hommel - zet vast in de agenda!
In 2018 was Judy Cerfontaine van kledingatelier DierbaarGoed, trotse winnaar van de eerste Dirk Zeldenrust Duurzaamheidsprijs. Op 29 november 2019 reikt de Club van Dirk voor de tweede keer deze prijs uit.
Dat Sint Marten en het Sonsbeekkwartier duurzame wijken zijn, moge duidelijk zijn. De in Sint Marten woonachtige installateur Leo Otten van 026regenton.nl slaat richting Vaderdag zijn vleugels uit over de stad: Vaderdag-regenton-actie helpt laaggelegen Arnhem droog houden
Vanaf vrijdag 17 mei zijn tuin en kas in Stadstuin Kweekland weer open. Er is geen officiële seizoensopening, Kweekland kiest er dit jaar voor om rustig open te gaan.
Wees er snel bij en krijg een installatie kado. Inschrijven kan op de Groenmarkt op 11 mei a.s. op het Graaf Ottoplein.
Op 25 mei aanstaande vindt al voor de tiende keer de Ruilmarkt plaats. Van 10 tot 14 uur kunnen bezoekers ruilen in de Nieuwe Hommel, de Wiltstraat 6 te Arnhem (inbrengen spullen tot 13 uur).
Zaterdag 11 mei vindt op de zaterdag voor Moederdag traditioneel de Groenmarkt plaats op het Graaf Ottoplein. Tussen 10u en 14u is iedereen welkom om de bloemetjes buiten te zetten: een markt gevuld met tal van kramen, kleurrijke bloemen en vaste planten.
De ondergrondse afvalcontainers in de Arnhemse woonwijken mogen weer dicht. Dat heeft de Autoriteit Persoonsgegevens besloten. In fases worden vanaf april 2019 de 1.300 ondergrondse containers voor restafval weer afgesloten. Vooraf worden inwoners geïnformeerd over wanneer dit gebeurt in hun wijk. Arnhemse inwoners moeten dan hun afvalpas gebruiken om afval in de ondergrondse container te gooien.
De Groene Vos zoekt een actieve vrijwilliger (m/v) voor de maandelijkse oudpapier inzameling in Sint Marten-
Sonsbeekkwartier. De inzameling vindt plaats op elke eerste maandag van de maand van 14.00 tot ca 16.30 uur.
Vanaf de Jacob Cremerstraat heeft bewoonster Birgit Kalms samen met andere mensen een leuk project opgezet om mensen meer te laten nadenken over hun afvalproductie. Dit gaat over alle aspecten van afval: van vermijden tot creatief hergebruik. Zij doen dat door middel van een challenge.
In de week van dinsdag 12 t/m zaterdag 16 maart viert de winkel van Terre des Hommes dat zij 6 jaar in Arnhem bestaat, waarvan 1 jaar aan de Hommelseweg. Tijdens deze feestweek zijn er acties in de winkel. U bent van harte welkom!