Artikelen over eten

Af en toe druppelt er een hulpvraag binnen bij de coronahulplijn die dan door een van de vele vrijwilligers opgepakt kan worden. Een paar weken geleden kreeg Judith Huinink de vraag of ze dagelijks naar Malburgen kon rijden om eten op te halen. Dit is voor de mensen die nu geen warm eten krijgen. Dit komt omdat de initiatieven zoals soep-inloop van Vitale Verbindingen en de eetcafé's in De Nieuwe Hommel tijdelijk stil liggen i.v.m. sluiting van de gebouwen. Voor Judith reden om een project te starten.
Een jaar geleden openden wijkbewoonsters Eva de Winkel en Betsie van Brummelen Pickle de Winkel. Ze wonen al ruim zesentwintig jaar met veel plezier in de wijk want “veel groen en heel dichtbij het park!”. Sinds 1999 hebben ze een cateringbedrijf, in eerste instantie vanuit huis. Al lang hadden ze het plan om daarnaast ook een winkel te beginnen. Ze hadden hiervoor graag in de wijk een geschikte, betaalbare locatie gevonden. Die vonden ze wel net buiten de wijk, aan de Klarendalseweg.
Gezocht: Koks en koksmaatjes! Welke enthousiasteling durft het aan om vijf maal per jaar in het Inloophuis te koken?
In het najaar 2019 organiseert Vitanos de cursus Koken Binnen je Budget in de Nieuwe Hommel. Het is een project gericht op laaggeletterden in Arnhem. In dit project werkt Vitanos samen met Rozet en RijnIJssel.
Vandaag Goede Vrijdag hebben meer dan 225 buurtbewoners uit Klarendal, Sint Marten en Spoorhoek hun Paastas gekregen. Tientallen vrijwilligers hebben de afgelopen periode hard gewerkt om alle goederen te verzamelen, te sorteren en te verdelen over de 275 tassen gevuld met etenswaar om een fijne paasmaaltijd te kunnen samenstellen.
Dinsdag 2 april is het weer zover: de gezamenlijke maaltijd in het Inloophuis, met inspiratie uit Mexico! Als je mee wilt eten, graag uiterlijk zaterdag 30 maart opgeven.
Elke maandagavond om 18.00 uur is er een warme maaltijd voor € 4,00 in het Inloophuis Sint Marten. Opgeven is niet nodig.
Hou je van bakken of wil je dat graag leren? Hou je van gezellig samen bezig zijn en genieten van je resultaat? Geef je op en doe mee, zodat we elkaar kunnen ontmoeten, samen bakken, eten en praten.
Het Inloophuis Sint Marten heet officieel Diaconaal Inloop Centrum en is “de huiskamer van de kerk”, een plek waar mensen binnen kunnen lopen. Zomaar voor een kopje koffie, omdat ze anderen willen ontmoeten of met een gerichte vraag naar een bepaalde vorm van dienstverlening. We sommen weer eens op wat het Inloophuis voor en met bewoners van Sint Marten en aanpalende wijken doet.
Ik ben Radboud Povel en mijn partner is Mariken Albert; wij koken, met de goede en gezellige hulp van Froukje Witteveen, eens in de 2 maanden in het inloophuis van Sint Marten. We proberen een maaltijd op tafel te zetten die niet alledaags is, maar wel binnen het budget van € 4,- (eerst was dat € 3,50).
Mariken Albert geniet lokale culinaire bekendheid doordat ze sinds jaar en dag op de jaarlijkse groenmarkt op het Graaf Ottoplein haar zelfgemaakte jammen, chutney's en andere lekkernijen verkoopt. Op dinsdag 3 oktober zal zij samen met man Radboud en mede-kookster Froukje een heerlijke Indonesische maaltijd bereiden. Mee-eten? Meld je dan aan.
Op 24 september is er bij het diaconaal Inloophuis Sint Marten weer het jaarlijkse soepfestijn. Tijdens Wijken voor kunst kunt u tussen 16.00 en 19.00 uur weer genieten van 5 soorten heerlijke soep.
Met een echte koksmuts op en schort voor mochten leerlingen van groep 3a van de Jan Ligthartschool een kijkje nemen in de keuken van de Rijn IJssel vakschool aan de Apeldoornseweg.
Het Taste-the-wastediner in de Nieuwe Hommel was donderdag 20 april met 35 gasten helemaal uitverkocht. De sfeer was goed, de locatie was gezellig en er werd gelachen tijdens de weet-wat-je-eetquiz waarbij het boek Koken met restjes te winnen was. Na een spannende eindstrijd was Anna de gelukkige winnaar.
In het wijkcentrum worden wekelijks activiteiten georganiseerd voor kinderen van 4 t/m 12 jaar. In mei wordt er gekookt, geknutseld en er wordt kunst gemaakt. Bekijk het programma.
Het concept is dat je 5 weken lang op dinsdagochtend steeds een ander soort brood ophaalt bij het buurtcentrum de Nieuwe Hommel. Vrouwen vanaf 18 jaar kunnen zich aanmelden tot 8 mei.
Elke eerste dinsdag van de maand is er een wijkmaaltijd in het Inloophuis Sint Marten. Alle bewoners uit Sint Marten en omgeving die het prettig vinden om zo en dan eens aan te schuiven aan een feestelijk gedekte tafel en samen met anderen te genieten van een lekkere maaltijd zijn van harte welkom!
Het Taste-the-wastediner in januari als onderdeel van het project 100-100-100 is zo goed bevallen, dat de mensen van de Groene Vos hebben besloten 2 à 3 keer een diner te organiseren.
Per 1 maart is vegetarisch eetcafé Veg'Table gestopt in de Nieuwe Hommel. Dit laat uitbater Ramses Vergouwen weten middels een bericht wat aan de deur van het wijkcentrum is geplakt. Eetcafé Veg'Table huurde vanaf juni 2016 de keuken in de Nieuwe Hommel van Stichting Rijnstad (de eigenaar van het wijkcentrum).
“Wat zou het mooi zijn om door het jaar heen acties voor mensen te organiseren die weinig hebben” is een veel gehoorde opmerking tijdens de Kerst. Dat is nu mogelijk. Voor het tweede jaar organiseren inloophuis Sint Marten en Villa Klarendal samen met enkele andere actieve wijkbewoners de Vastentasactie.