Artikelen over geschiedenis

Als ik in mijn vorige woning op de Sint Antonielaan door een van de hoge ramen naar buiten keek, zag ik de straat vervormd door het vensterglas. Het glas was getrokken in een tijd dat er weinig grondstoffen beschikbaar waren en er tegelijk veel nieuwe ruiten nodig waren. Een stille getuige van de tijd dat eerdere bewoners het glas vervingen dat door het oorlogsgeweld tussen september 1944 en april 1945 was gesprongen. Dit venster met geschiedenis was voor mij een reden om nog even te wachten met dubbelglas.
In de Historische Herberg van 8 februari in Molenplaats Sonsbeek, weten historici tussen 17.00u en 19.00u te vertellen over stadsboerderijen en lokale melkindustrie. De toegang is gratis.
Op woensdag 2 mei zijn 29 struikelstenen geplaatst in Arnhem, ter nagedachtenis van Joodse burgers die tijdens WOII zijn vermoord. De vier struikelstenen die aan de Hommelseweg 55 aangebracht zijn brengen een tragische geschiedenis aan het licht.
Een paar jaar geleden schreef ik dat de beroemde schilder Piet Mondriaan aan het begin van de vorige eeuw wel eens vanuit Amsterdam in Arnhem kwam, waar zijn ouders sinds 1901 op het Graaf Ottoplein woonden (boven de huidige Woktaria). Mondriaan schilderde ook bij Arnhem zoals bleek uit de fraaie aquarel van een landschap dichtbij onze wijk, die in het artikel afgebeeld was.
In 1974 opende Harm Dost aan de Hommelseweg 13/15 de eerste coffeeshop van Arnhem: 'Fools Paradise'. De verkoop van softdrugs door Dost aan Duitsers (in Nederland) leidde tot spanningen tussen de Nederlandse en de (toen) veel minder liberale Duitse overheid. De Duitse rechter veroordeelde Dost, o.m. tot een gevangenisstraf van 10 jaar in 1986. Doordat Dost doorlopend in het nieuws was, zowel in kranten als in televisie-uitzendingen van o.m. Veronica, groeide zijn bekendheid. In 1988 nam hij, vermoedelijk geïnspireerd door de carnavalshit van 'Jofele Japie' (destijds kroegbaas van Atlanta) uit 1982, met zijn band 'De Snijplanken' het carnavalsnummer 'Geef die joint eens door'.
Na een grondige renovatie staat het voormalige De Gruyter-pand aan de Hommelseweg er weer stralend bij. In het magazine publiceerden we een uitgebreid artikel over de geschiedenis van dit pand en het veranderende karakter van de Hommelseweg. Bekijk een beeldreportage van het monumentale pand.
Op zondag 8 oktober 2017, van 14.00 tot 16.00 uur, organiseert Prodesse Conamur, de historische vereniging van Arnhem, in samenwerking met bewoners van Sint Marten Sonsbeekkwartier, een middag in wijkcentrum De Nieuwe Hommel, waarin de geschiedenis van Sint Marten en het Sonsbeekkwartier centraal staat.
Marisa Geerlings neemt deel aan de schrijfclub Klinkerbreed in Inloophuis Sint Marten. Vanuit het perspectief van jurist J. Schrassert (1687-1756), schreef zij een creatieve tekst over de straat waarin zij woont.
Dinsdag 6 juni werd onder grote belangstelling het eerste exemplaar van het boek “Sint Marten en Sonsbeekkwartier, Arnhemse stadsuitbreidingen in beweging” uitgereikt door drs. E.J. Schoevaars, voorzitter van Monuscript, aan wethouder Gerrie Elfrink.
Volgende week, op dinsdag 6 juni zal het boek “Sint Marten en Sonsbeekkwartier, Arnhemse stadsuitbreidingen in beweging” worden gepresenteerd in de Nieuwe Hommel. Lees hier alvast de inleiding van het het boek in de inhoudsopgave.
Op dinsdag 6 juni zal het boek “Sint Marten en Sonsbeekkwartier, Arnhemse stadsuitbreidingen in beweging” gepresenteerd worden in wijkcentrum De Nieuwe Hommel. Deze publicatie van Ingrid D. Jacobs maakt deel uit van de Arnhemse Monumentenreeks, uitgegeven door Uitgeverij Matrijs, die de bouwgeschiedenis en de maatschappelijke ontwikkeling van de buurten beschrijft.
Op oude ansichtkaarten zijn vaak bijzondere beelden en informatie te vinden. Deze kaart vond ik onlangs in de nalatenschap van mijn schoonvader. Het is een bijzondere kaart van het gebouw dat de Heide Maatschappij liet bouwen. De kaart is vermoedelijk in 1918 verstuurd. Let op de tekst linksonder.
Bij graafwerkzaamheden in de Naell Tynnegieterstraat, vlak achter de Hommelseweg, is een bijzondere archeologische vondst gedaan. Volgens archeoloog Marcel Botermans die momenteel alles in kaart brengt gaat het om een kelder die uit 1750-1850 stamt.
Het liep een beetje uit de hand. Toen Lourens Kruisinga zijn kleindochter naar de Wijzer bracht kwam hij verhalen op het spoor over de oorlogstijd van deze school. Hij ging op onderzoek uit en sprak met inmiddels bejaarde oud-leerlingen. Het resulteerde in het kinderboek "Afblijven! Het is onze school!". Bekijk het televisie-interview.
Wie nog nooit in de zagerij is geweest, er nog nooit schroefjes of een plankje heeft gehaald, kent waarschijnlijk wel de uitdrukking ‘Hout bestellen?? Bosveld bellen!!’. Dat is niet zo verwonderlijk, want in 1956, 60 jaar geleden dus, begon Gerrit Bosveld met zijn houthandel in de Van Hasseltstraat. Bosveld zit nu 60 jaar in de wijk.
De kleindochter van Lourens Kruizinga zit op basisschool De Wijzer aan de Dalweg. Toen hij een bijzonder verhaal op het spoor kwam over gebeurtenissen, tijdens de Tweede Wereldoorlog op deze school, besloot hij er een kinderboek over te schrijven: "Afblijven! Het is onze school!". De presentatie van het boek is op woensdag 8 februari van 13.00 - 15.30 bij Bakkerij Tom van Otterloo.
Oude kaarten zijn vaak moeilijk te raadplegen. De hier getoonde kaart uit 1667 geeft o.a. het gebied weer van ‘Nieu aengemackt Lant’ aan weerszijden van de Cluiserweg. Het gaat om in cultuur gebrachte grond die ongeveer in het midden van de kaart is afgebeeld.
In de Middeleeuwen werd Gelderland, toen nog Gelre genoemd, geregeerd door graven. Twee van hen heetten Otto. Otto I regeerde van 1189 tot 1207. Hij nam deel aan de derde kruistocht (1189-1192) en werd in 1190 als eerste graaf van Zutphen vermeld.
In december van dit jaar verschijnt in de Arnhemse Monumentenreeks bij uitgeverij Matrijs een boek over de wijken: Sint-Marten en Sonsbeekkwartier (Zuid en Noord). Ingrid Jacobs is de auteur; zij heeft al veel over Arnhem gepubliceerd.
Op zondag 3 april is Ad Habets, stedenbouwkundige, de Hommelse Gast. Hij biedt tijdens zijn presentatie een andere kijk op het ontstaan en de architectuur van de Graaf Ottobuurt.