Artikelen over milieu

Klimaatverandering zorgt ervoor dat zomers warmer en droger worden en dat we te maken krijgen met steeds meer piekbuien. Piekbuien leiden tot schade door wateroverlast en extreme warmte brengt gezondheidsrisico’s met zich mee. Arnhem is gevoelig voor deze risico’s. Binnen de heuvelachtige bebouwde kom zijn grote oppervlakten verhard, waardoor wateroverlast ontstaat tijdens hevige regenval, verdroging tijdens droge periodes en hittestress tijdens warme dagen. Door meer groen aan te planten kunnen we deze effecten tegengaan.
Aanstaande vrijdag 24 april wordt het oud papier en karton in onze wijk weer aan huis opgehaald. In verband met de coronamaatregelen gebeurt dit dit keer niet met hulp van vrijwilligers van de Groene Vos. Daarom is er tijdelijk een aangepaste inzameling. Belangrijk: papier moet nu op de ophaaldag voor 7.30 uur aan straat worden gezet.
In 2019 is de Apeldoornseweg heringericht. Hierbij zijn een aantal milieuvriendelijke keuzes gemaakt. Zo is er gebruik gemaakt van gerecycled asfalt en zijn er oplossingen bedacht om de afvoer van water bij hevige regenval in betere banen te leiden. De redactie vroeg de projectleider van de herinrichting, Sil Polman, welke oplossingen ze hebben gebruikt. In dit artikel vertelt hij er meer over:
Tijdens het Bewonersoverleg in december kwam Marc van der Burght langs. Hij is een van de AANjagers van Arnhem AAN en helpt energieprojecten op wijkniveau te realiseren. Een AANjager kun je benaderen als je een duurzaam initiatief op touw wil zetten, in je straat, buurt of wijk. Er is veel mogelijk als je ondersteuning, advies wilt of wil aansluiten bij bestaande initiatieven, vertelde hij tijdens zijn presentatie. In dit artikel lees je er meer over.
In Sint Marten wordt het in de zomer te warm. Hierdoor zijn er steeds minder vogels en insecten te zien. Door tegels te vervangen door bomen, struiken en bloemen wordt het in de zomer minder warm en kan regenwater snel de grond in bij een zware regenbui. De gemeente Arnhem biedt daarom bewoners de mogelijkheid om gratis een boom af te halen of een nestkastje op te hangen. Door meer groen te planten verlaag je de zomerse hitte in de wijk.
In de week van 6 januari tot en met zaterdag 11 januari 2020 haalt SUEZ de kerstbomen op. Als je een minicontainer of citybin gebruikt voor GFT (Groente- Fruit- en Tuinafval), kun je de kerstboom op dezelfde GFT-ophaaldag aan straat zetten.
Als je een losse stoeptegel, zwerfafval, afvaldumpingen of een kapotte lantaarnpaal ziet, kun je dat via een nieuw systeem melden: Fixi. Fixi is een gratis app die je op je smartphone of website kan gebruiken.
In onderstaande ingezonden brief zet wijkbewoner Ipe van der Deen kanttekeningen bij houtstook. Het kan onder andere gezondheidsklachten veroorzaken. Hij zet enkele risico’s op een rij en wat je kan doen om overlast te voorkomen.
Vrijdag 29 november vindt de uitreiking van de tweede Dirk Zeldenrust Duurzaamheidsprijs plaats. In volgorde van binnenkomst zijn hiervoor genomineerd: Stichting RecaP, De Blauwe Tomaat en Fashion Held in Common van ArtEZ. De feestelijke bijeenkomst begint om 16.00 uur in de Burgerzaal van het Arnhemse stadhuis. Iedereen is van harte welkom hierbij aanwezig te zijn.
Onze wijkgenoot Dirk Zeldenrust was een wereldverbeteraar bij uitstek. Logisch dat na zijn overlijden de Dirk Zeldenrust Duurzaamheidsprijs werd ingesteld. Vorig jaar werd hij voor het eerst uitgereikt, aan Judy Cerfontaine van kledingatelier DierbaarGoed. Dit jaar kunnen duurzame initiatieven uit Arnhem opnieuw een prijs van 5000 euro winnen. En natuurlijk: de postume zegen van Dirk! Wil je meedoen? Je kunt je tot en met 31 oktober inschrijven.
Waarschijnlijk heb je het al gezien als je het afval wegbrengt: de ondergrondse containers zijn vanaf 27 augustus weer alleen met de afvalpas te openen. Het gaat om de ondergrondse containers voor restafval en voor Plastic verpakkingen, Blik en Drinkpakken (PBD).
Arnhem maakt zich op voor een duurzame toekomst. Dat betekent o.a. meer elektrische auto's en dus meer laadpalen. De gemeente nodigt als eerste bewoners van Sint Marten/Sonsbeekkwartier uit om op 23 september naar een informatieavond te komen in De Nieuwe Hommel - zet vast in de agenda!
In 2018 was Judy Cerfontaine van kledingatelier DierbaarGoed, trotse winnaar van de eerste Dirk Zeldenrust Duurzaamheidsprijs. Op 29 november 2019 reikt de Club van Dirk voor de tweede keer deze prijs uit.
Dat Sint Marten en het Sonsbeekkwartier duurzame wijken zijn, moge duidelijk zijn. De in Sint Marten woonachtige installateur Leo Otten van 026regenton.nl slaat richting Vaderdag zijn vleugels uit over de stad: Vaderdag-regenton-actie helpt laaggelegen Arnhem droog houden
Dit jaar was er gelegenheid voor wijkbewoners om op hun favoriete boomspiegel in de wijk te stemmen. Op de wijkwebsite werden ook stemmers opgeroepen om een foto van de - in hun ogen - mooiste boomspiegel naar de jury te mailen.
Stem op je favoriete boomspiegel! Vind jij de mooie tuintjes rondom de bomen in onze wijk ook zo leuk? Die worden vaak onderhouden door wijkbewoners die dit leuk vinden om te doen en die het belangrijk vinden dat de wijk nóg groener is.
Vanaf vrijdag 17 mei zijn tuin en kas in Stadstuin Kweekland weer open. Er is geen officiële seizoensopening, Kweekland kiest er dit jaar voor om rustig open te gaan.
Wees er snel bij en krijg een installatie kado. Inschrijven kan op de Groenmarkt op 11 mei a.s. op het Graaf Ottoplein.
Op 25 mei aanstaande vindt al voor de tiende keer de Ruilmarkt plaats. Van 10 tot 14 uur kunnen bezoekers ruilen in de Nieuwe Hommel, de Wiltstraat 6 te Arnhem (inbrengen spullen tot 13 uur).
Zaterdag 11 mei vindt op de zaterdag voor Moederdag traditioneel de Groenmarkt plaats op het Graaf Ottoplein. Tussen 10u en 14u is iedereen welkom om de bloemetjes buiten te zetten: een markt gevuld met tal van kramen, kleurrijke bloemen en vaste planten.