Artikelen over wijkkrant

Mijn buurman Herman Blum werkt als wiskundedocent bij het Candea College in Duiven. Hij geeft les aan leerlingen van de bovenbouw havo en vwo, waaronder aan drie eindexamenklassen. Onder een stralend blauwe hemel met zicht op een uitbundig bloeiende magnolia praat ik met hem, op anderhalve meter afstand, in de tuin over de coronacrisis.
De Groenmarkt op 9 mei gaat helaas niet door. De organisatoren en vrijwilligers van de plantjesmarkt betreuren dit. Deze jaarlijkse markt op het Graaf Ottoplein is inmiddels voor veel wijkbewoners een bekend en gewaardeerd fenomeen geworden op de zaterdag voor Moederdag.
Hoe hou je tijdens deze coronatijd je kinderen in en om het huis de hele dag bezig terwijl je zelf ook thuiswerkt? In het Paleis op de Heuvel hebben ze de Cooper Games.
Door het coronavirus komen sommige mensen in de wijk letterlijk en figuurlijk alleen te zitten. Ze kunnen niet meer terugvallen op hun netwerk of op hulp van instanties. Iedereen moet binnen blijven of op afstand. Voor wie hulp nodig heeft bij praktische zaken of gewoon even een luisterend oor, is er de coronahulplijn. Die is dagelijks bereikbaar op telefoonnummer 06-44248687.
Gedwongen dicht, beperkte openingstijden, veiligheidsmaatregelen: door de coronacrisis is het voor vele ondernemers in de wijk een spannende tijd. De zzp-ers, de mensen in de zogeheten ‘contactberoepen’ als kappers en pedicures, de horeca, bij velen onder hen is het werk nagenoeg stil gevallen. Maar ook voor de winkeliers is de toekomst onzeker. Blijven de mensen komen en hoe zorg je ervoor dat jouw bedrijf een veilige omgeving is voor jou en je klanten? In dit artikel vertellen de mensen achter een aantal bekende wijkwinkels hoe ze deze tijd ervaren.
Spoileralarm! Heb jij de wijkkrant al in de bus gekregen en de puzzels gemaakt? Weet jij de oplossing van de woordenketting? Of heb je alle vragen kunnen beantwoorden van het kruiswoordraadsel? Klik verder voor de goede antwoorden:
Al dertig jaar zijn ze gelukkig met elkaar, ze vinden elkaar in de liefde voor reizen en wandeltochten én zijn beiden actieve vrijwilligers bij het Inloophuis Sint Marten. In een met veel zorg opgeknapt huis op de Pontanuslaan wonen Janet Bosma en Marijn Pikaar. We spraken over wat liefde voor elkaar en anderen voor hen betekent.
Al zestien jaar woont Rosanne Verstappen in de wijk. Ze is een van de ondernemers die onze wijk rijk is. Rosanne voelt zich hier thuis vanwege de creatieve open sfeer en de parken. “De stad is dichtbij en toch woon je hier temidden van het groen.” Met haar bedrijf Jade Plaats wil ze vrouwen helpen om de balans te hervinden in een volle agenda.
Al jaar en dag ben ik geïnteresseerd in de Griekse en Romeinse mythes en filosofie. Met name in de zienswijze van Seneca, een Romeinse filosoof die tweeduizend jaar geleden leefde. Hij was een meester in het duiden van de enorme complexiteit van wat mensen drijft.
Hij droomde er altijd al van om zelf een herenhuis te ontwerpen en te bouwen, midden in de stad, en dan liefst één die helemaal energieneutraal is. Op een kavel aan de Nijhoffstraat is dat bijna gelukt. Ian bouwde zijn huis samen met zijn vrouw Jacqueline en zijn vader Jan. Gasloos, maar niet helemaal los van de elektriciteitsleverancier. Het stel betaalt nu maar een paar euro per maand aan energiekosten. “Het hoeft niet extreem duur te zijn om energieneutraal te bouwen”, zegt Ian trots.
Tijdens de redactievergadering besluiten we unaniem het februarinummer aan de liefde te wijden. Direct daarna begint de redactie enthousiast te brainstormen over mogelijke onderwerpen: liefde voor de wijk, natuurlijk, liefde voor je lief, liefde voor je naaste, je huis, je huisdier… de mogelijkheden zijn schier oneindig. Dan rijst de vraag: hoe denkt een deskundige op dit gebied, een psycholoog over de liefde? Een gesprek volgt met Toon Damen van Psychologenpraktijk Element.
"In het trappenhuis kwam ik wekelijks dezelfde gezichten tegen die je van lieverlee na een half jaar wel moest gaan groeten. Binnensmonds dan, want stel je voor dat de ander je hoorde en een gesprek met je begon."
Een jaar geleden openden wijkbewoonsters Eva de Winkel en Betsie van Brummelen Pickle de Winkel. Ze wonen al ruim zesentwintig jaar met veel plezier in de wijk want “veel groen en heel dichtbij het park!”. Sinds 1999 hebben ze een cateringbedrijf, in eerste instantie vanuit huis. Al lang hadden ze het plan om daarnaast ook een winkel te beginnen. Ze hadden hiervoor graag in de wijk een geschikte, betaalbare locatie gevonden. Die vonden ze wel net buiten de wijk, aan de Klarendalseweg.
Kunst kan helpen om op een andere manier tegen dingen aan te kijken dan je gewend was te doen. Het kan een middel zijn om mensen in beweging te krijgen. Het afgelopen jaar hebben kunstenaars Françoise Braun en Casper Teijgeler privé en in hun werk met veranderingsprocessen te maken gehad. De geliefden besloten als kunstenaarsduo verder te gaan onder de naam Kunstconstructie. Ze bewandelden verschillende wegen voor ze uitkwamen bij wat ze het liefste doen: samen kunst maken.
Eind 2019 nadert en we staan aan de vooravond van een nieuw jaar. Aanleiding voor de redactie om in gesprek te gaan met Suzanne van der Lee, bewoonster van de Cattepoelseweg en moeder van drie tieners. Als klinisch verloskundige bij Rijnstate heeft zij dagelijks te maken met een nieuw begin: zij heeft veel wijkbewoners begeleid bij de geboorte van hun kinderen.
In de enquête over parkeren hebben de bewoners vorig jaar gekozen voor optie één: niet reguleren en het treffen van maatregelen om foutparkeren/parkeeroverlast tegen te gaan. Daarvoor was €25.000 beschikbaar. Daarna heeft het team Leefomgeving via de wijkwebsite bewoners gevraagd welke suggesties zij hebben voor het treffen van maatregelen. Een aantal suggesties van bewoners zijn tijdens een schouw beoordeeld.
De gemeente Arnhem heeft Van de Haar Groep ingeschakeld om de komende jaren alle noordelijke wijken van de stad netjes, schoon en groen te houden. Dat gebeurt op een duurzame manier en met medewerkers uit Arnhem.
Sinds kort is op het Graaf Ottoplein het interieurontwerpbureau DDAW gevestigd. DDAW staat voor Dutch Designers At Work en is opgericht door designers Sicco van der Valk en Laura Hindriks.
Rika van Nellestijn woont met haar man Hans Leenders al veertig jaar op de Graaf Lodewijkstraat 45. In het souterrain runt ze haar winkel Het Poppenhuis. Je kunt er alles kopen voor de inrichting van je huis. Van servies tot tuingereedschap. Alles op een schaal van 1:12.
Zij woonden tot voor kort in Presikhaaf, maar nu hun woning aan de Hommelseweg af is, zijn Ahmed Marcouch en zijn gezin kersverse bewoners van onze buurt. Een goede reden voor de redactie én een aantal wijkgenoten om de burgemeester te bevragen over onze wijk. Wat gaat er goed? Wat kan er beter? En wat maakt onze wijk bijzonder en hoe gaan we dat zo houden?